O dronih

Zrakoplov brez posadke (unmanned aerial vehicle – UAV), splošno znan kot dron, je zrakoplov brez človeškega pilota na krovu. UAV so sestavni del sistem brezpilotnega zrakoplova (Unmanned Aircraft System – UAS); ki vključujejo UAV, zemeljski kontroler in komunikacijski sistem med obema. Zrakoplov UAV lahko deluje z različnimi stopnjami avtonomije: bodisi pod daljinskim nadzorom človeškega operaterja bodisi avtonomno z računalniki na krovu.

V primerjavi s posadko zrakoplova so bili UAV prvotno uporabljeni za vojaške namene – za misije tipa »dolgočasno, umazano ali nevarno človeka«. Medtem ko so izvirali predvsem v vojaških aplikacijah, se njihova uporaba hitro širi v komercialne, znanstvene, rekreacijske, kmetijske in druge aplikacije kot so policija, ohranjanje miru in nadzor, dostava izdelkov, letalska fotografija in dirkalne dirke. In seveda za lastno zabavo 🙂

Danes najbolj razširjeni so kvadrokopterji, obstaja pa cela vrsta drugih multikopterjev in letal, ki služijo istemu namenu.

Pri nas boste našli:

Vendar pozor! Ne smete kar brezglavo letati naokoli, zato vam priporočamo, da si preberete nekaj o uredbi in pravilih letenja , ki jih določa nova skupna EU ureditev na področju upravljanja brezpilotnih zrakoplovov.